Receptet på denna ukrainska BORSCH är ursprungligen hämtat från ett äldre rysk kokbok,
något förvanskat med tiden.
Jag hittade en "risig" översättning från ryska till engelska, som Google i sin tur försökte sig på.
Detta är min översättning från engelskan.
Recepter innehåller en steg-för-steg-beskriving för att optimera tiden i köket.
½ kggriskött
Bacon (måste ingå)
3stora rödbetor
4 - 5morötter
1vitkålshuvud
3stora lökar
5tomater
3söta parikor
7 - 8potatisar
4 - 5klyftor vitlök
1 knippapersilja

 

  1. Lägg köttet i en kastrull med 3 liter vattenoch koka upp det.
  2. När det börjar koka, tillsätt salt.Skumma buljongen för att få den kristallklar.
  3. Under tiden som köttet kokar, skär grönsakerna.
  4. I en ukrainsk BORSCH får inte grönsakerna massakreras, (inte rivas),
    allt ska skäras med kniv.
    Blanda inte ihop de skurna grönsakerna än.
  5. Skär rödbetorna, lämna en oskuren.
  6. Skär morötterna, lämna en oskuren
  7. Skär löken, lämna en oskuren
    Tips: För att undvika att gråta när du skär lök, drick lite vatten och hålla den i munnen medan du skär.
  8. Då köttet börjar koka, skumma.
  9. 10 minuter efter det att vattnet kokat upp, lägg i den oskurna rödbetan, moroten och löken.
  10. Koka upp och sänk till låg värme, grytan bör delvis täckas med ett lock.
  11. Skär kålen.
  12. Sätt på en stekpanna tillsätt lite solrosolja.
  13. När oljan är varm, tillsätt lök och stek den tills den blir gyllenbrun.
  14. Under tiden, skär paprika och potatis.
  15. Lägga alla rödbetorna i grytan med buljong.
  16. När löken är nästan klar, lägg de skurna morötter i stekpannan,och stek 5-7 minuter.
  17. 5 minuter efter rödbetorna tillsattes grytan och buljongen börjat koka igen, lägg i den skurna vitkålen.
  18. 5 minuter efter buljongen kokat upp, tillsätt potatisen.
  19. Skär tomatena.
  20. När buljong börjar koka igen lägg tomaterna i grytan.
  21. Skära bacon och vitlök ...
  22. 5 minuter efter det att tomaterna sattes och vattnet kokar lägg den skurna paprikan i grytan ...
  23. 3 minuter efter det att vattnet börjar koka igen, sätt till den stekta löken och morötterna.
  24. Krossa vilöken i lite salt med en sked för att ta tillvara all saft som finns i löken.
  25. Tärna baconet.
  26. Klipp persiljan.
  27. Nu är BORSCH nästan är klar, lägg bacon och vitlök i grytan
  28. Lägg på ett lock och koka i 2 minuter, tillsätt persiljan.
  29. Grytan är äntligen klar!
 

Ärligt talat går det att äta grytan direkt, men vänta gärna minst en timma tills smakerna på ingredienserna gifter sig.
Värm i så fall upp den igen, den ska ätas HET.


Servera gärna med en klick sur grädde eller smetana.

I det ursprunliga gamla receptet ingick bönor (men de gör den ukrainska BORSCHen tyngre),
och dill som förstör doften av bacon och vitlök.

Detta är en stor sats, men spara det som blir över.
Soppan kan ätas kall eller värmas. Den blir bättre då det gått en dag.

 

En sak till:

Lägga en flaska med högkvalitativ vodka i kylskåpet.
Detta tillägg ska serveras med en bit färskt brunt bröd, en bit bacon och en vilöksklyfta ...