Avskrift ur ett brev från Edith och Sture till Ingrid och Sven-Erik.

 

1 tsk salt
½ dl socker
50 gr jäst
50 gr smör
4 dl mjölk
2 dl lingonsylt

Mät upp mjöl, salt och socker i en bunke.
Smula sönder den färska jästen och lägg den vid ena kanten i bunken.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och lingonsyslten och låt blandningen bli fingervarm.
Häll den över jästen och rör så at den löser sig.
Arbeta degen smidig och ta upp den på ett mjölat bord.
Dela den i 4 lika delar.
Platta ut till rundlar, mjöla rikligt över dem och låt dem jäsa långsamt på smord plåt (jag tar allid bakpapper numera) ca. 40 min.


Grädda i 225 graders ungsvärme 10-15 min.

Kommentar

 

Personligen tror jag att det går att utesluta sockret, för att få brödet mindre sött.
Degen jäser förmodligen upp på sockret i lingonsylten.