En av värdens tio bästa soppor!

I orginalet ska man använda färska spritärtor.
Jag har gjort den på torkade ärtor, men se till att koka länge i så fall!
Kanske det bästa är att ta hälften frysta och häften torkade ärtor.

Här följer ett av de enklare recepten (Ursprung: Annemarta Borgen).


Passa på att koka mycket och frys ner!

2 pktdjupfrysta gröna ärtor
en liten bitbacon eller rökt bogfäsk
2½ dlfint skurna morötter (jag har uteslutit detta ibland)
1 storfinhackad lök
1 msktorkad ostött timjan
1 handfullostötta salviablad (c:a 2 kryddburkar)
buljong
2½ dlgrädde

Lägg allt samman i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och låt sedan sjuda i cirka 3 timmar tills allt kokat sönder så att det blir mos då man rör i det.
Det luktar STARKT av timjan, men låt dig inte skrämmas.
Fyll på mer (varmt) vatten med jämna mellanrum så att det inte kokar torrt.
 
Ta bort köttet och ge det till hunden eller kasta det (det är helt urkokt).
Mixa, pressa eller mal grönsakerna till en slät massa.

Späd med buljong och koka upp. Vispa ner grädden.
Smaka av med 1 msk sherry.

 

Kommentar

En bekant i Stockholm, Lars-Olof, bjöd en gång på denna soppa på en herrmiddag.
Den är oförglömlig, jag var tvungen att be honom om receptet igen, det hade kommit bort i min flytt till Jönköping.
Men nu...............