En av värdens tio bästa soppor!
I orginalet ska man använda färska spritärtor.
Jag har gjort den på torkade ärtor, men se till att koka länge i så fall!
Kanske det bästa är att ta hälften frysta och häften torkade ärtor.
Här följer ett av de enklare recepten (Ursprung: Annemarta Borgen).
Passa på att koka mycket och frys ner!
2 pkt
djupfrysta gröna ärtor
en liten bit
bacon eller rökt bogfäsk
2½ dl
fint skurna morötter (jag har uteslutit detta ibland)
1 stor
finhackad lök
1 msk
torkad ostött timjan
1 handfull
ostötta salviablad (c:a 2 kryddburkar)
buljong
2½ dl
grädde
Lägg allt samman i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och låt sedan sjuda i cirka 3 timmar tills allt kokat sönder så att det blir
mos då man rör i det. Det luktar STARKT av timjan, men låt dig inte skrämmas.
Fyll på mer (varmt) vatten med jämna mellanrum så att det inte kokar torrt.
Ta bort köttet och ge det till hunden eller kasta det (det är helt urkokt).
Mixa, pressa eller mal grönsakerna till en slät massa.
Späd med buljong och koka upp. Vispa ner grädden.
Smaka av med 1 msk sherry.