Jag fick detta recept av en tjeckisk kollega på jobbet, Gabriel Maxim.
1 kg
Västeråsgurka, gärna små
1 l
vatten
1 dl
salt
1 dl
vetemjök
1
lien bit pepparrot
1 skiva
surdegsbröd
Koka upp vattnet tillsammans med saltet. Låt det svalna till rumsteperatur.
Under tiden, skrubba gurkorna, gärna så att skalet skadas.
Stick ett antal hål rakt genom gurkorna med en sticka (bambu) så att spadet kan tränga in.
Lägg en skiva bröd i botten av en kruka, och lägg i gurkorna. (detta påskyndar processen)
Blanda vattnet med vetemjölet och häll det över gurkorna så att det täcker dem, och lägg en skiva pepparot överst. Lägg på ett tätslutande lock eller plastfolie.
Ställ dem mörkt i rumstemperatur i 3-4 dagar. Varning! Då det jäser kan spadet rinna över.
Om det bildas en vit beläggning på gurkorna (toppjäst) så är den ofarlig, men skölj bort den.
Gurkorna kan stå länge i glasburkar i ett kylskåp.
Används som tilltugg som vanlig saltgurka, men är mycket godare.