Då jag under en tid ofta var i Holland och arbetade gick jag ofta på kinesiska och indonesiska restauranger.
 
Det hände ett flertal gånger att jag tillsammans med mina bekanta gick på någon kinesisk restaurang och åt en 20-rätters middag.
Det låter skrämmande, men det flesta var mycket små rätter som exempelvis bara en kinesisk räka.
 
Ofta ingick Hajfenssoppa# som en av rätterna. Den är väldigt speciell, väldigt simmig, och många klarar inte av att äta den över huvud taget.
Men jag tycker det är en utsökt förrätt.
 
En gång på 80-talet hittade jag hajfenor i en kinesisk butik i Stockholm, men de vägrade sälja till mig.
Då jag frågade varför, blev beskedet
"Västlänningar äter gärna hajfenssoppa, men de lagrar aldrig till den själva."
Följdfrågan blev givitvis varför.
"Det luktar rutten fisk (hundmat) då man kokar den, och, om någon köper hajfenor
så kommer de tillbaka och klagar på att de är skämda."

För att varken utsätta er för lukten eller att inbjuda er till köpa hajfenor ska ni här få ett recept på Falsk Hajfenssoppa.
 
Den smakar faktiskt nästan exakt som den äkta.


250 gkycking
250 gkokt skinka
3ägg
kornmjöl
salt
peppar
ve-tsin#
1½ lvatten

Koka kycklingen, ta upp den, bena ur och strimla den.
Lägg tillbaka den i buljongen och koka upp.
Knäck äggen och tillsätt dem till buljongen under ständig omröring med en träsked.
Rör tills äggen blandats med buljongen.
Lägg till kornmjöl till buljongen blir simmig.
Lägg till fint strimlad kokt skinka.
Krydda efter smak.

Soppan ska serveras i kinesiska soppskålar och ätas med en kinesisk porslinssked.